
W zimie, gdy dni są krótsze, a na dworze wciąż jest szaro i ciemno, często czujemy się pozbawieni energii. Wielu ekspertów sugeruje, że przyczyną gorszego samopoczucia może być znaczne obniżenie poziomu witaminy D w organizmie. Problemem jest właśnie brak światła słonecznego, które odpowiada za tworzenie się tej witaminy w ciele.
Skąd wynika niedobór witaminy D?
W przeciwieństwie do innych składników odżywczych nie możemy pozyskać odpowiedniej ilości witaminy D ze spożywanej żywności bez względu na to, jak dobrze skomponujemy swój jadłospis. Częściowo uzyskujemy witaminę poprzez ekspozycję na słońce. To oznacza, że im dalej od równika oraz im więcej czasu spędzamy w pomieszczeniach zamkniętych, tym zwiększone jest ryzyko niedoboru.
Mieszkając w Polsce, nie mamy możliwości uzyskać odpowiedniej dawki witaminy D w okresie jesiennym i zimowym. Nie ma bowiem wystarczającej ilości światła słonecznego, które umożliwiałoby syntezę owego składnika.
Praca w biurze uniemożliwia również tworzenie niezbędnych rezerw, gdyż w szczytowym okresie letnim, czyli pomiędzy 11 i 15 jesteśmy w pracy. Nie uzyskujemy więc właściwych dawek witaminy D.
Brak słońca przyczyną choroby
Niedobory witaminy D mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. W okresie zimowym szczególnie często obserwowany jest znaczny spadek odporności. Osoby, mające niższy poziom witaminy D mogą częściej zapadać na przeziębienia czy grypę. Dość charakterystyczne jest także obniżenie nastroju. Zauważono, że suplementacja witaminy D może zapobiec depresji czy otępieniu.
Zresztą, jeśli przyjrzymy się historii medycyny, to zauważymy, że w dawnych czasach lekarze często rutynowo przepisywali odpoczynek w sanatorium w promieniach słońca. Taka terapia między innymi proponowana była w przypadku gruźlicy oraz innych chorób płucnych. Obecnie metoda ta ma naukowe podstawy, albowiem wiadomo, że witamina D wpływa na naszą zdolność do zwalczania infekcji oraz chorób.
Duńscy naukowcy odkryli, że wyzwala ona limfocyty T, które wspomagają układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami.
Niedobór witaminy D
Niedobór witaminy D w okresie zimowym najprawdopodobniej występuje u większości społeczeństwa. Dlatego jeśli spędzamy niewiele czasu na słońcu w ciągu roku, to koniecznie powinniśmy zdecydować się na suplementację. Na ryzyko niedoboru szczególnie narażone są osoby powyżej 65 roku życia, niemowlęta oraz dzieci poniżej piątego roku życia, a także kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią.
Ludzie, którzy mają nadwagę, są również narażeni na niedobory, choć naukowcy nie są tu zgodni, czy nadwaga powoduje ów niedobór czy może niski poziom witaminy prowadzi do nadwagi.
Jak uzupełnić niedobory?
Ważnym elementem oczywiście jest dieta. Należy tutaj między innymi spożywać duże ilości tłustych ryb takich jak makrela czy śledzie. Sporą ilość witaminy D posiadają również jaja. Czerwone mięso zawiera także pewne istotne ilości tego składnika, jednak pamiętajmy o tym, aby wybierać mięso ekologiczne.
Podstawą jednak jest dodatkowa suplementacja. Dobrej jakości witamina D zawiera w jednej kapsułce 4000 j.m. więc łatwo się ją przyjmuje.
Źródło: http://polakuleczsiesam.pl/suplementacja-witaminy-d-zimie-dla-zdrowia-fizycznego-psychicznego/